Stetoskoopin anatomia


 • Lähikuva 3M Littmann Cardiology III -stetoskoopin rintakappaleen lapsille tarkoitetusta puolesta ja mustasta letkustosta.

  Kaikki tärkeät komponentit rintakappaleesta korvakappaleisiin.

  Näissä esimerkeissä on 3M™ Littmann® Cardiology III™ -stetoskooppi, mutta on syytä huomata, että kaikissa nykyisissä Littmann -stetoskoopeissa (elektronisia malleja lukuun ottamatta) on samanlaiset komponentit.


 • Lähikuva 3M Littmann Cardiology III -stetoskoopin lapsille tarkoitetusta kuuntelukalvosta, jossa on Littmann -sinetti

  Rintakappale

  Joissakin Littmann -stetoskooppimalleissa on yksipuolinen rintakappale, jossa on säätyvä kuuntelukalvo. Joissakin on kaksipuolinen rintakappale, jossa on kalvo toisella puolella ja suppilo toisella. Jotkut suppilot ovat aina avoimia, ja jotkut suljetaan säätyvällä kuuntelukalvolla mallin mukaan.

  Suurempaa kalvopuolta käytetään yleensä aikuispotilaille. Läpimitaltaan pienempi suppilo sopii parhaiten lasten tai laihojen aikuisten hoitamiseen, siteiden päälle sekä kaulavaltimon arviointiin. Littmann -stetoskooppien suljetut suppilot voi muuntaa avoimiksi suppiloiksi korvaamalla kalvon lämpimäntuntuisella suppiloreunuksella tai kiinnitysrenkaalla.

  Varsi yhdistää stetoskoopin letkuston rintakappaleeseen. Kaksipuolisilla rintakappaleilla varustetuissa Littmann -stetoskoopeissa voi olla kerrallaan vain yksi akustinen väylä kalvosta korvakappaleisiin. Kääntämällä kaksipuolista rintakappaletta varresta voi valita, kumpi kuuntelukalvo on avoinna akustiseen väylään.


 • Säätyvä kuuntelukalvo

  3M:n kehittämä säätyvä kuuntelukalvo voi tehdä potilaan auskultaatiosta helpompaa. Sen avulla voi helposti kuulla erilaisia ääniä yksinkertaisesti muuttamalla rintakappaleen painalluksen voimakkuutta. Näin säätyvä kuuntelukalvo toimii:


 • Lähikuva mustasta Y-muotoisesta letkustosta, joka muodostaa 3M Littmann -stetoskoopin haarukan.

  Letkusto

  Nykyisissä Littmann -stetoskoopeissa on uuden sukupolven letkusto, joka on aiempaa pitkäikäisempi, sillä se kestää paremmin altistumisen ihon rasvoille ja alkoholille. Letkustossa tai missään muussa komponentissa ei käytetä luonnonkumia tai muovia pehmentäviä ftalaatteja ihmisten terveyden sekä ympäristön suojelemiseksi. Kaikissa Littmann Cardiology -stetoskoopeissa on kaksikanavainen kuunteluputkisto eli kaksi ääniväylää yhden uloimman letkun sisällä, mikä auttaa poistamaan perinteisen stetoskoopin kahdesta erillisestä kuunteluputkesta aiheutuvat hankausäänet.


 • 3M Littmann -stetoskoopin kiiltävät alumiiniset kuunteluputket symmetrisesti ristissä ja mustat korvakappaleet niiden päissä.

  Kuuntelukaaret

  Kuuntelukaariyksikkö koostuu kahdesta kuuntelukaaresta, jännitysjousista ja korvakappaleista.

  Kuuntelukaaret asetetaan anatomisesti oikeaan kulmaan, jotta ne asettuvat kunnolla korvakäytäviin. Kuuntelukaarien uurretut päät pitävät korvakappaleet tiiviisti paikallaan turvallisuuden takia. Littmann -stetoskoopin kuuntelukaaret on valmistettu lentokone-alumiiniseoksesta, joka antaa lujuutta ja keventää painoa.

  Kuuntelukaarien kireys säädetään käyttäjälle sopivaksi vetämällä niitä erilleen kireyden vähentämiseksi tai puristamalla niitä yhteen (jolloin ne menevät ristiin) kireyden lisäämiseksi.


 • Lähikuva mustasta, pehmeästä korvakappaleesta 3M Littmann -stetoskoopin kuuntelukaaressa.

  Korvakappaleet

  Kaikissa Littmann -stetoskoopeissa on korvakappaleet, jotka kiinnittyvät tiiviisti kuuntelukaariin turvallisuuden takaamiseksi. (Itse asiassa niiden irrottaminen vaatii hieman voimaa.) Kestävät, pehmeät korvakappaleet takaavat erinomaisen akustisen tiiviyden ja mukavan istuvuuden. Korvakappaleet ovat saatavilla pienenä ja suurena kokona sekä mustana ja harmaana. Monet Littmann -stetoskooppimallit sisältävät ylimääräisen parin pehmeitä korvakappaleita sekä parin kovia korvakappaleita.