Stetoskoopin historia


 • Kaikki alkoi paperiputkesta.

  Modernit stetoskoopit: 200 vuotta työn alla.

  Vuonna 1816 ranskalainen lääkäri Rene Laennec keksi ensimmäisen stetoskoopin käyttämällä pitkää, rullattua paperiputkea ohjaamaan äänen potilaan rinnasta omaan korvaansa. Siitä on vaihtelevia kertomuksia, miten Laennec tarkkaan ottaen loi keksintönsä, mutta alusta saakka oli selvää, että putken akustiset ominaisuudet paransivat suuresti Laennecin kykyä kuulla tärkeitä sydän- ja keuhkoääniä. Laennec keksi nimen ”stetoskooppi” kahdesta kreikan sanasta: stethos (rinta) ja skopein (katsoa tai nähdä). Hän myös kutsui stetoskoopin käyttömenetelmäänsä ”auskultaatioksi” (auscultare = kuunnella).

  25 vuotta myöhemmin George P. Camman New Yorkista kehitti ensimmäisen stetoskoopin, jossa oli korvakappale kummallekin korvalle. Tätä mallia käytettiin yli sata vuotta hyvin pienin muutoksin.

  Akustiset edistysaskeleet.

  Vasta 1960-luvun alussa David Littmann, Harvard Medical Schoolin professori, arvostettu kardiologi ja elektrokardiografian tunnustettu kansainvälinen asiantuntija, patentoi mullistavan uuden stetoskoopin, jonka akustista suorituskykyä oli parannettu valtavasti. Hän auttoi muuttamaan yksinkertaisen kuuntelulaitteen tehokkaaksi diagnostiikkatyökaluksi. 3M osti tohtori Littmannin stetoskooppiyrityksen muutamaa vuotta myöhemmin ja jatkoi hänen suunnitelmiensa hiomista ja parantelua.

  Relevanssin ylläpito 2000-luvun lääketieteessä.

  Nykyään 3M™ Littmann® -stetoskoopit ovat diagnostiikkainstrumentteja, joita miljoonat lääketieteen ammattilaiset ympäri maailman käyttävät ja joihin he luottavat joka päivä. Kliinikot, jotka opettelevat ja harjoittelevat auskultointia, saavat arvokkaan taidon, jonka avulla he voivat nopeasti arvioida, diagnosoida ja seurata potilaitaan.

  Stetoskoopit ovat kliinikoille myös tärkeä tapa saada ensikosketus potilaaseen. Stetoskoopin käyttö antaa lääkärille tai sairaanhoitajalle luvan ”koskettaa” potilasta ilman varsinaista kosketusta. Se auttaa murtamaan jään, vähentämään levottomuutta ja muodostamaan yhteyden potilaaseen. Jo ensimmäinen stetoskoopin käyttökerta saa potilaat tuntemaan, että heitä hoidetaan oikein.

  Lukuisat 3M innovaatiot, kuten säätyvät kuuntelukalvot, häiriöäänien vähennys sekä Bluetooth®-stetoskooppiyhteys, ovat laajentaneet Littmann -stetoskooppien mahdollisuuksia pidemmälle kuin Laennec (ja ehkä myös Littmann) osasivat kuvitellakaan. Littmann -stetoskoopeista on tullut mittari, jonka mukaan kaikkia muita stetoskooppeja arvioidaan – tuotemerkki, joka takaa ylivertaisen akustiikan, innovatiivisen muotoilun ja erinomaisen suorituskyvyn.

  Bluetooth on Bluetooth SIG:n rekisteröity tavaramerkki.