Usein kysyttyjä kysymyksiä Littmann -stetoskoopeista


Yleisiä kysymyksiä stetoskoopeista

 • En kuule mitään stetoskoopistani. Onko siinä jotakin vikaa?
  Jos akustinen suorituskyky vaikuttaa puutteelliselta tai olemattomalta, Suorituskyvyn optimointi -sivulta saat vinkkejä stetoskoopin suorituskyvyn optimoimiseen.
 • Ei. Littmann -stetoskoopeissa käytetään uuden sukupolven letkustoa, joka ei sisällä luonnonkumilateksia eikä muovia pehmentäviä ftalaatteja.
 • Ei. Kaikki stetoskooppimme sisältävät metallia.
 • 3M:n kehittämän säätyvän kuuntelukalvon avulla voi kuunnella sekä matala- että korkeataajuuksisia ääniä ilman, että rintakappaletta tarvitsee irrottaa potilaasta, kääntää ympäri ja asetella uudelleen.

  Kun painamisvoimakkuutta vaihdellaan, säätyvä kuuntelukalvo säätää tai virittää ääniä, jolloin voit kuulla joko matalat tai korkeat taajuudet. Kun säätyvää kuuntelukalvoa pidetään potilaan keholla ja sitä painetaan kevyesti, kuullaan matalataajuuksiset äänet. Kun säätyvää kuuntelukalvoa painetaan lujasti, korkeamman taajuudet äänet korostuvat.

  Tämä käytännöllinen ominaisuus säästää aikaa ja mahdollistaa keskittymisen potilaaseen sen sijaan, että pitäisi päättää kuunnellako rintakappaleen suppilo- vai kalvopuolta.

 • 3M ei tarjoa kaiverruspalveluita, mutta useat Littmann -stetoskooppien jälleenmyyjät tai kultasepät tekevät kaiverruksia stetoskooppeihin. Ota suoraan yhteyttä jälleenmyyjiin.
 • Saat hintatiedot miltä tahansa Littmann -stetoskooppien jälleenmyyjältä. Hinnat voivat vaihdella jälleenmyyjien välillä. Etsi Ostopaikat -osasta lähelläsi oleva jälleenmyyjä.

Puhdistus ja hoito


Tuotetiedot


Elektroniset stetoskoopit

 • Mitkä ovat elektronisen stetoskoopin edut?
  Monet sydän- ja keuhkoäänet, jotka ovat eri syistä vaikeasti kuultavissa, voivat potentiaalisesti jäädä kuulematta normaalikuuloiseltakin. Äänen voimakkuuden vahvistus ja ympäristön häiriöäänien poisto ominaisuudet auttavat kuulemaan äänet, jotka tulee kuulla.
 • Elektroniset 3M™ Littmann® -stetoskoopit, mallit 3100 ja 3200, poistavat keskimäärin 85 % ympäristön mahdollisesti auskultointia häiritsevistä äänistä, poistamatta kuitenkaan tärkeitä kehon ääniä. On siis aiempaa epätodennäköisempää, että tärkeät äänet jäävät kuulumatta meluisissa työympäristöissä. Kuulet jopa 13 % paremmin kuin aiemmilla malleilla.
 • Littmann -stetoskoopin mallit 3100 ja 3200 suunniteltiin yhteensopiviksi kolmen eri paristotyypin kanssa. Voit käyttää elektronisessa stetoskoopissasi yhtä AA-koon alkali-, litium- tai NiMH-paristoa. Oletusparistotyyppi on alkaliparisto. Jos käytät joko litium- tai NiMH-paristoa, paristotyyppi on muutettava elektronisen stetoskoopin asetusvalikossa, jotta pariston kesto näkyisi luotettavasti näytössä. Litiumparisto on ei-ladattava paristo, jota suositellaan stetoskoopin käyttöön alhaisissa lämpötiloissa ja joka yleensä kestää pidempään kuin alkaliparisto. NiMH-paristo on ladattava paristo (ulkoinen laturi tarvitaan).
 • Ei. Elektroniset stetoskoopit eivät toimi ilman paristoa.
 • Ensinnäkin on hyvin tärkeää pitää stetoskooppia oikein. Kaikissa Littmann -stetoskoopeissa on kaartuvat kuuntelukaaret, jotka on suunniteltu sopimaan tiiviisti korvakäytäviin. Oikea suunta on tämä: Pidä stetoskooppia niin, että kuuntelukaaret ovat pystysuorassa. Kun asetat korvakappaleet korviisi, varmista, että kaartuvat kuuntelukaaret osoittavat eteenpäin, nenääsi kohti.

  Kun stetoskooppi on suunnattu oikein, säädä äänenvahvistus painamalla ”+”- ja ”-” -painikkeita. Varmista, että rintakappaleen keskikohta on hyvässä kontaktissa potilaaseen; tämä on äänisensorin sijainti. Jos et edelleenkään kuule mitään ääntä, ota yhteyttä 3M:n tekniseen tukeen numerossa (09) 525 21 (Suomessa) tai käytä Ota yhteyttä -lomaketta

 • Kun käytät elektronisia 3M™ Littmann® -stetoskooppimalleja 3100 ja 3200, on tärkeää huomioida muutamat tekniikat, jotka voivat huomattavasti parantaa auskultaatiokokemustasi.

  Äänisensori, jossa kaikki äänten poiminta tapahtuu, on melko pieni ja sijaitsee rintakappaleen keskikohdassa (tämän havainnollistamista varten voit irrottaa kalvon ja etsiä sisennyksen valkoisen tarran alta). Äänisensorin ympärillä oleva alue ei osallistu äänten poimintaan. Siksi on tärkeää kohdistaa potilaskontaktipiste aivan rintakappaleen keskikohtaan.

  Vain kevyt kontakti on tarpeen elektronisia Littmann -stetoskooppeja käytettäessä. Tämä koskee sekä stetoskoopin käsittelyä että kosketusta potilaaseen. Liian kova painallus potilaaseen voi aiheuttaa ylimääräisiä ääniä.

  Kosketuksen potilaaseen on pysyttävä vakaana ja yhdenmukaisena optimaalista äänenlaatua varten. Rintakappaleen liikuttaminen aiheuttaa kitkaääniä. On hyvä käytäntö aloittaa auskultaatio pienemmällä äänenvahvistustasolla. Jos yrität kuunnella vaikeasti kuultavaa ääntä, voit säätää vahvistusta suuremmaksi. Vahvistuksen käyttö tarvittavissa määrin auttaa vähentämään häiriöääniä tutkimuksen aikana.

  Lopuksi on tärkeää tunnistaa ei-elektronisten stetoskooppien ja elektronisten Littmann -stetoskooppien tekninen ero. Elektronisen Littmann -stetoskoopin pitäminen kevyesti kädessä, kevyt kosketus potilaaseen, kontaktipisteen kohdistaminen rintakappaleen keskikohtaan ja vakaana pysyminen varmistavat äänenlaadultaan parhaan auskultaatiokokemuksen.

 • Littmannin mallin 3100 tai 3200 stetoskoopin paristo kestää noin 60 tuntia jatkuvaa käyttöä. (Bluetooth® ominaisuuden käytöstä riippuen pariston kesto voi olla lyhyempi 3200-mallissa.) Ennen kuin paristo on täysin tyhjentynyt, kuulet varoitusäänen, joka merkitsee, että paristo kestää enää kaksi tuntia jatkuvaa käyttöä. Jos näytössä on Littmann® -logo, pariston käyttöikää säästyy, sillä stetoskooppi on silloin valmiustilassa. Siirry aktiiviseen tilaan napauttamalla kalvoa tai painamalla painiketta. Voit katkaista stetoskoopista virran joko tekemättä mitään (stetoskoopin virta katkeaa POWER-asetuksen mukaisen ajanjakson jälkeen) tai painamalla virtapainiketta kahden sekunnin ajan (suositeltavaa).

  Pariston keston maksimoimiseen on useita vaihtoehtoja:

  1. Taustavalon näyttöajan minimointi säästää paristoa. Valitse Menu > BACKLITE ja valitse sitten joko DISABLE (pois käytöstä) tai ON DMND (tarvittaessa). DISABLE poistaa taustavalon kokonaan käytöstä kaikkina aikoina. ON DMND -asetuksella taustavalo aktivoituu vain virtapainikkeen painalluksen jälkeen. Jos taustavalo on mielestäsi tarpeellinen näytön lukemiseksi, valitse Menu > BACKLITE > ALWAYS (aina). Tämä aktivoi taustavalon puolella teholla visuaalisen tuen antamiseksi, mutta minimoi virrankulutuksen.

  2. Sen varmistaminen, että automaattinen käynnistys-/sammutustoiminto on käytössä, säästää paristoa. Tämän toiminnon voi mukauttaa, jolloin valmiustilaan voidaan siirtyä eri ajanjaksojen jälkeen. Optimoi pariston kesto valitsemalla Menu > POWER > LOW. Tämä ohjelmoi stetoskoopin siirtymään valmiustilaan 10 sekunnin käyttämättömyyden jälkeen.

  Äänenlaatu pysyy yhtenäisenä myös pariston virran ollessa vähissä. Elektroninen stetoskooppi ei toimi ilman paristoa.

 • Langaton Bluetooth® -teknologia on lyhyen matkan viestintäteknologia, jonka tarkoitus on korvata kannettavia ja/tai kiinteitä laitteita yhdistävät kaapelit ja ylläpitää korkean tason tietoturvaa. Bluetooth -teknologian keskeisiä ominaisuuksia ovat kestävyys, pieni virrankulutus ja alhaiset kustannukset. Bluetooth -määritys muodostaa yhtenäisen rakenteen, jonka avulla laaja valikoima laitteita voi muodostaa toisiinsa yhteyden ja kommunikoida keskenään.
 • Ei. USB Bluetooth® -sovitin (dongle) sisältyy Littmann -stetoskoopin mallin 3200 ostoon. Yhdistä vain Bluetooth -dongle tietokoneeseesi USB-portin avulla, niin tietokoneestasi tulee Bluetooth -yhteensopiva. Suorituskyvyn optimoimiseksi on suositeltavaa käyttää langatonta donglea, joka sisältyy Littmann -stetoskoopin malliin 3200.
 • Mallin 3200 Littmann -stetoskoopissa käytetään luokan 2 Bluetooth -yhteyttä, jonka maksimikantama on 10 metriä. Bluetooth -kantama lyhenee, jos mallin 3200 Littmann -stetoskoopin ja tietokoneen välissä on esimerkiksi seiniä, huonekaluja tai ihmisiä. Voit parantaa Bluetooth -viestintää lyhentämällä etäisyyttä ja/tai mahdollistamalla näköyhteyden mallin 3200 Littmann -stetoskoopista ulkoiseen laitteeseen.
 • Miten voin optimoida Bluetooth® -yhteyden langattoman suorituskyvyn?

  Optimaalista langatonta yhteyttä varten on tärkeää, että stetoskoopin rintakappale ja langaton dongle ovat lähekkäin ja että niiden välillä ei ole esteitä. Seinät, huonekalut ja ihmiset heikentävät langatonta signaalia.

  Stetoskoopin ja langattoman sovittimen asemointi on tärkeää hyvän langattoman suorituskyvyn kannalta. Joissakin tapauksissa USB-jatkokaapelin käyttö, mikä nostaa sovitinta ylemmäs ja/tai muuttaa sen suuntaa, voi tuoda merkittävän parannuksen. 3M suosittelee käyttämään StarTech Desktop USB -jatkokaapelia tai vastaavaa välinettä, joka on saatavilla monista verkkokaupoista tai paikallisesta elektroniikkaliikkeestä.

  Äänityksen aikana voi olla hyödyllistä, että tietokone sijaitsee potilaan vieressä (eikä hänen takanaan), jolloin potilaan keho ei estä signaaliväylää. Pidä rintakappaletta tiukasti sormenpäillä (kämmenen sijaan), jotta langaton antenni voi toimia optimaalisesti. Minimoi stetoskoopin ja tietokoneen välimatka. Tyypillisissä olosuhteissa 3 metrin matkan pitäisi olla helposti toteutettavissa.

  Myös käyttöympäristö vaikuttaa yhteyden toimintaan. Johdottomat puhelimet, matkapuhelinten tarvikkeet, mikroaaltouunit ja tietokoneen Wi-Fi-laitteet saattavat kaikki heikentää yhteyden toimintaa, ja ne on otettava huomioon, jos yhteys toimii haluttua huonommin.

 • Useat 3M:n ja muiden laitosten suorittamat tieteelliset Bluetooth -yhteiskäyttötutkimukset ovat osoittaneet, että Bluetooth ei häiritse muita langattomia laitteita/tekniikoita. Lisäksi Bluetooth on vahvasti Continuan (telelääketieteen SIG-ryhmä) tukema, uusi Bluetooth Health Device Profile (plug-and-play -tyyppinen BT-viestintäprotokolla lääketieteellisille sovelluksille) laadittiin äskettäin, ja ensimmäiset protokollan mukaiset tuotteet ovat nyt saatavilla. Laitteita, joissa on meidän teknologiaamme muistuttavaa teknologiaa, on myös hyväksytty muihin kriittisen hoidon ympäristöihin, kuten leikkaussaleihin ja teho-osastoille.
 • Ei. Elektroninen mallin 3200 Littmann -stetoskooppi ei ole yhteensopiva minkään Bluetooth -kuulolaitteen kanssa.
 • Oletusarvon mukaan ääni lähetetään suoraan takaisin mallin 3200 Littmann -stetoskooppiin Bluetoothin välityksellä. Aiemmin äänitettyjä ääniä suositellaan kuunneltavan mallin 3200 Littmann -stetoskoopin kautta, sillä äänenlaatu on tällöin identtinen äänityksen aikana kuullun äänen kanssa. Jos yhteyskuvake on vihreä (StethAssist™ tai Cardioscan® -sovelluksessa), kokeile lisätä äänenvoimakkuutta painamalla stetoskoopin ”+”-painiketta.

  Jos ”play to PC” -valintaruutu on valittuna, ääni toistetaan tietokoneen kaiuttimista stetoskoopin sijaan. Auskultaatioon liittyvien matalataajuuksisten äänten takia tietokoneen kaiuttimet (etenkin kannettavien tietokoneiden sisäiset kaiuttimet) voivat toistaa äänet erittäin huonosti, jolloin syntyy vaikutelma, että äänentoisto ei olisi käytössä. Jos ”play to PC” on valittuna, kuulokkeiden käyttö toimii yleensä hyvin. Pöytäkaiuttimilla voi yleensä kuulla äänitteen, mutta ne tyypillisesti vääristävät matalat äänitaajuudet. Paras vaihtoehto äänitettyjen äänten toistamiseen yleisölle on käyttää kaiutinjärjestelmää, jossa on keskitason kaiuttimet ja subwoofer.

 • Äänitiedostot siirretään Bluetooth® -yhteyden kautta. Bluetooth on suojattu tiedostonsiirtomenetelmä. Bluetoothin kautta siirretyt tiedostot salataan, ja niitä pystyy lukemaan vain tietokone, joka on yhteydessä elektroniseen Littmann -stetoskooppiin, malli 3200.
 • Ennen kuin voit siirtää tietoja kahden Bluetooth® -laitteen välillä, ne on ensin ”pariliitettävä” (paired) elektronisesti. Pariliitos on tunnistus- ja todennusprosessi, jonka avulla Bluetooth -yhteydellä varustettu mallin 3200 Littmann -stetoskooppi voi kommunikoida toisen Bluetooth -laitteen kanssa ja joka muodostaa näiden laitteiden välille luotetun pariyhteyden. StethAssist muistaa luotetun pariliitoksen enintään kahdeksan Bluetooth -laitteen kanssa, mutta se kommunikoi vain yhden pariliitetyn laitteen kanssa kerrallaan. Kahta mallin 3200 Littmann -stetoskooppia ei myöskään voi pariliittää toisiinsa.

  Kun pariliitos on tehty, mallin 3200 Littmann stetoskoopin voi yhdistää tietokoneeseen StethAssistin avulla. Valitse CONNECT-vaihtoehto painamalla (M)-painiketta ja vapauttamalla se. LCD-näyttö ilmoittaa, että Bluetooth -yhteys on aktiivinen. Stetoskooppi palaa automaattisesti käyttötilaan.

 • Littmann suosittelee puhdistamaan stetoskoopin jokaisen potilaan jälkeen 70 prosenttisella isopropanoliliuoksella tai puhdistuspyyhkeellä. Älä upota stetoskooppia mihinkään nesteeseen tai altista sitä sterilisointiprosessille. Lisätietoja sekä elektronisten että mekaanisten stetoskooppien puhdistuksesta saat kohdasta Puhdistus ja hoito.
 • Sivulta stethassist voit ladata ja asentaa StethAssist-ohjelmiston uusimman version, joka on nyt yhteensopiva myös Macintosh-tietokoneiden kanssa.
 • StethAssist™ on ohjelmisto, jota käytetään elektronisen 3M™ Littmann® -stetoskoopin, malli 3200, kanssa sydänäänten ja muiden fysiologisten akustisten signaalien äänittämiseen ja näyttämiseen. StethAssist -ohjelmisto toimii mallin 3200 Littmann -stetoskoopin kanssa, ja sitä voidaan käyttää vaatimusten mukaisessa tietokoneessa.
 • Elektroniset 3M™ Littmann® -stetoskoopit, mallit 3100 ja Model 3200, on testattu roisketestien, pudotustestien, puhdistustestien, painiketestien ja muiden perusteellisten testien avulla sen varmistamiseksi, että ne kestävät vaativimpia olosuhteita. Rintakappaleen kiinteä valumetallirakenne ja kestävä kromiviimeistely voi kestää vuosien kulutusta. Littmannin mallien 3100 ja 3200 stetoskoopit on hyväksytty käytettäviksi lämpötilassa -30 °C – 40 °C ja suhteellisen kosteuden ollessa 15–93 %.