3M:n kehittämän säätyvän kuuntelukalvon avulla voi kuunnella sekä matala- että korkeataajuuksisia ääniä ilman, että rintakappaletta tarvitsee irrottaa potilaasta, kääntää ympäri ja asetella uudelleen.
Kun painamisvoimakkuutta vaihdellaan, säätyvä kuuntelukalvo säätää tai virittää ääniä, jolloin voit kuulla joko matalat tai korkeat taajuudet. Kun säätyvää kuuntelukalvoa pidetään potilaan keholla ja sitä painetaan kevyesti, kuullaan matalataajuuksiset äänet. Kun säätyvää kuuntelukalvoa painetaan lujasti, korkeamman taajuudet äänet korostuvat.
Tämä käytännöllinen ominaisuus säästää aikaa ja mahdollistaa keskittymisen potilaaseen sen sijaan, että pitäisi päättää kuunnellako rintakappaleen suppilo- vai kalvopuolta.
Ensinnäkin on hyvin tärkeää pitää stetoskooppia oikein. Kaikissa Littmann -stetoskoopeissa on kaartuvat kuuntelukaaret, jotka on suunniteltu sopimaan tiiviisti korvakäytäviin. Oikea suunta on tämä: Pidä stetoskooppia niin, että kuuntelukaaret ovat pystysuorassa. Kun asetat korvakappaleet korviisi, varmista, että kaartuvat kuuntelukaaret osoittavat eteenpäin, nenääsi kohti.
Kun stetoskooppi on suunnattu oikein, säädä äänenvahvistus painamalla ”+”- ja ”-” -painikkeita. Varmista, että rintakappaleen keskikohta on hyvässä kontaktissa potilaaseen; tämä on äänisensorin sijainti. Jos et edelleenkään kuule mitään ääntä, ota yhteyttä 3M:n tekniseen tukeen numerossa (09) 525 21 (Suomessa) tai käytä Ota yhteyttä -lomaketta
Kun käytät elektronisia 3M™ Littmann® -stetoskooppimalleja 3100 ja 3200, on tärkeää huomioida muutamat tekniikat, jotka voivat huomattavasti parantaa auskultaatiokokemustasi.
Äänisensori, jossa kaikki äänten poiminta tapahtuu, on melko pieni ja sijaitsee rintakappaleen keskikohdassa (tämän havainnollistamista varten voit irrottaa kalvon ja etsiä sisennyksen valkoisen tarran alta). Äänisensorin ympärillä oleva alue ei osallistu äänten poimintaan. Siksi on tärkeää kohdistaa potilaskontaktipiste aivan rintakappaleen keskikohtaan.
Vain kevyt kontakti on tarpeen elektronisia Littmann -stetoskooppeja käytettäessä. Tämä koskee sekä stetoskoopin käsittelyä että kosketusta potilaaseen. Liian kova painallus potilaaseen voi aiheuttaa ylimääräisiä ääniä.
Kosketuksen potilaaseen on pysyttävä vakaana ja yhdenmukaisena optimaalista äänenlaatua varten. Rintakappaleen liikuttaminen aiheuttaa kitkaääniä. On hyvä käytäntö aloittaa auskultaatio pienemmällä äänenvahvistustasolla. Jos yrität kuunnella vaikeasti kuultavaa ääntä, voit säätää vahvistusta suuremmaksi. Vahvistuksen käyttö tarvittavissa määrin auttaa vähentämään häiriöääniä tutkimuksen aikana.
Lopuksi on tärkeää tunnistaa ei-elektronisten stetoskooppien ja elektronisten Littmann -stetoskooppien tekninen ero. Elektronisen Littmann -stetoskoopin pitäminen kevyesti kädessä, kevyt kosketus potilaaseen, kontaktipisteen kohdistaminen rintakappaleen keskikohtaan ja vakaana pysyminen varmistavat äänenlaadultaan parhaan auskultaatiokokemuksen.
Littmannin mallin 3100 tai 3200 stetoskoopin paristo kestää noin 60 tuntia jatkuvaa käyttöä. (Bluetooth® ominaisuuden käytöstä riippuen pariston kesto voi olla lyhyempi 3200-mallissa.) Ennen kuin paristo on täysin tyhjentynyt, kuulet varoitusäänen, joka merkitsee, että paristo kestää enää kaksi tuntia jatkuvaa käyttöä. Jos näytössä on Littmann® -logo, pariston käyttöikää säästyy, sillä stetoskooppi on silloin valmiustilassa. Siirry aktiiviseen tilaan napauttamalla kalvoa tai painamalla painiketta. Voit katkaista stetoskoopista virran joko tekemättä mitään (stetoskoopin virta katkeaa POWER-asetuksen mukaisen ajanjakson jälkeen) tai painamalla virtapainiketta kahden sekunnin ajan (suositeltavaa).
Pariston keston maksimoimiseen on useita vaihtoehtoja:
1. Taustavalon näyttöajan minimointi säästää paristoa. Valitse Menu > BACKLITE ja valitse sitten joko DISABLE (pois käytöstä) tai ON DMND (tarvittaessa). DISABLE poistaa taustavalon kokonaan käytöstä kaikkina aikoina. ON DMND -asetuksella taustavalo aktivoituu vain virtapainikkeen painalluksen jälkeen. Jos taustavalo on mielestäsi tarpeellinen näytön lukemiseksi, valitse Menu > BACKLITE > ALWAYS (aina). Tämä aktivoi taustavalon puolella teholla visuaalisen tuen antamiseksi, mutta minimoi virrankulutuksen.
2. Sen varmistaminen, että automaattinen käynnistys-/sammutustoiminto on käytössä, säästää paristoa. Tämän toiminnon voi mukauttaa, jolloin valmiustilaan voidaan siirtyä eri ajanjaksojen jälkeen. Optimoi pariston kesto valitsemalla Menu > POWER > LOW. Tämä ohjelmoi stetoskoopin siirtymään valmiustilaan 10 sekunnin käyttämättömyyden jälkeen.
Äänenlaatu pysyy yhtenäisenä myös pariston virran ollessa vähissä. Elektroninen stetoskooppi ei toimi ilman paristoa.
Optimaalista langatonta yhteyttä varten on tärkeää, että stetoskoopin rintakappale ja langaton dongle ovat lähekkäin ja että niiden välillä ei ole esteitä. Seinät, huonekalut ja ihmiset heikentävät langatonta signaalia.
Stetoskoopin ja langattoman sovittimen asemointi on tärkeää hyvän langattoman suorituskyvyn kannalta. Joissakin tapauksissa USB-jatkokaapelin käyttö, mikä nostaa sovitinta ylemmäs ja/tai muuttaa sen suuntaa, voi tuoda merkittävän parannuksen. 3M suosittelee käyttämään StarTech Desktop USB -jatkokaapelia tai vastaavaa välinettä, joka on saatavilla monista verkkokaupoista tai paikallisesta elektroniikkaliikkeestä.
Äänityksen aikana voi olla hyödyllistä, että tietokone sijaitsee potilaan vieressä (eikä hänen takanaan), jolloin potilaan keho ei estä signaaliväylää. Pidä rintakappaletta tiukasti sormenpäillä (kämmenen sijaan), jotta langaton antenni voi toimia optimaalisesti. Minimoi stetoskoopin ja tietokoneen välimatka. Tyypillisissä olosuhteissa 3 metrin matkan pitäisi olla helposti toteutettavissa.
Myös käyttöympäristö vaikuttaa yhteyden toimintaan. Johdottomat puhelimet, matkapuhelinten tarvikkeet, mikroaaltouunit ja tietokoneen Wi-Fi-laitteet saattavat kaikki heikentää yhteyden toimintaa, ja ne on otettava huomioon, jos yhteys toimii haluttua huonommin.
Oletusarvon mukaan ääni lähetetään suoraan takaisin mallin 3200 Littmann -stetoskooppiin Bluetoothin välityksellä. Aiemmin äänitettyjä ääniä suositellaan kuunneltavan mallin 3200 Littmann -stetoskoopin kautta, sillä äänenlaatu on tällöin identtinen äänityksen aikana kuullun äänen kanssa. Jos yhteyskuvake on vihreä (StethAssist™ tai Cardioscan® -sovelluksessa), kokeile lisätä äänenvoimakkuutta painamalla stetoskoopin ”+”-painiketta.
Jos ”play to PC” -valintaruutu on valittuna, ääni toistetaan tietokoneen kaiuttimista stetoskoopin sijaan. Auskultaatioon liittyvien matalataajuuksisten äänten takia tietokoneen kaiuttimet (etenkin kannettavien tietokoneiden sisäiset kaiuttimet) voivat toistaa äänet erittäin huonosti, jolloin syntyy vaikutelma, että äänentoisto ei olisi käytössä. Jos ”play to PC” on valittuna, kuulokkeiden käyttö toimii yleensä hyvin. Pöytäkaiuttimilla voi yleensä kuulla äänitteen, mutta ne tyypillisesti vääristävät matalat äänitaajuudet. Paras vaihtoehto äänitettyjen äänten toistamiseen yleisölle on käyttää kaiutinjärjestelmää, jossa on keskitason kaiuttimet ja subwoofer.
Ennen kuin voit siirtää tietoja kahden Bluetooth® -laitteen välillä, ne on ensin ”pariliitettävä” (paired) elektronisesti. Pariliitos on tunnistus- ja todennusprosessi, jonka avulla Bluetooth -yhteydellä varustettu mallin 3200 Littmann -stetoskooppi voi kommunikoida toisen Bluetooth -laitteen kanssa ja joka muodostaa näiden laitteiden välille luotetun pariyhteyden. StethAssist muistaa luotetun pariliitoksen enintään kahdeksan Bluetooth -laitteen kanssa, mutta se kommunikoi vain yhden pariliitetyn laitteen kanssa kerrallaan. Kahta mallin 3200 Littmann -stetoskooppia ei myöskään voi pariliittää toisiinsa.
Kun pariliitos on tehty, mallin 3200 Littmann stetoskoopin voi yhdistää tietokoneeseen StethAssistin avulla. Valitse CONNECT-vaihtoehto painamalla (M)-painiketta ja vapauttamalla se. LCD-näyttö ilmoittaa, että Bluetooth -yhteys on aktiivinen. Stetoskooppi palaa automaattisesti käyttötilaan.
Kun yrität saada potilaan sydämen sykettä, on tärkeää, että rintakappaleen keskikohta on hyvässä kontaktissa potilaaseen, sillä tämä on äänisensorin sijainti. Alkusykkeen laskemiseen tarvitaan viisi sekuntia yhtenäisiä sydänääniä, ja päivitys tapahtuu kahden sekunnin välein. Syke näkyy sitten 10 sekunnin ajan sen jälkeen, kun rintakappale irrotetaan potilaasta. Ennen alkusykkeen määritystä näytössä on kaksi viivaa (--). Myös silloin, jos syke ei ole alueella 30–199 lyöntiä minuutissa, näytössä on kaksi viivaa (--).
Akustiikkaan perustuva sykenäyttö toimii parhaiten, kun mallin 3100 tai 3200 Littmann -stetoskooppi asetetaan lähelle potilaan sydämen kärkeä. Sitä voidaan valvoa mitä tahansa suodatintilaa tai äänenvoimakkuustasoa käytettäessä. Jos syke muuttuu yhtenäisestä epäyhtenäiseksi tai jos auskultaation aikana on liikaa ympäristön ääniä, potilaan liikettä tai keuhkoääniä, sykenäytössä on kaksi viivaa (--). Harjoittelemalla voit parantaa kykyäsi tunnistaa potilaan syke. Syketoiminto on suunniteltu ja testattu ihmisiä tutkimalla.